Det er mange som legger bort fiskeutstyret for godt når sommeren er over, og ikke tar det frem igjen før det er varmt i luften. Da risikerer du å gå glipp av både flotte naturopplevelser og mye fiske. Det er ikke vanskelig å komme i gang med isfiske, du trenger ikke mye utstyr og hvis du allerede har mye fiskeutstyr er det kanskje bare en bor du trenger i tillegg.
Grunnleggende om isfiske
Det finnes mye informasjon på nett om isfiske, det er for eksempel noen fiskearter som er mer aktuelle på vinteren. Det kan være greit å sette seg inn i hvilke vann i nærheten av der du bor som kan passe bra til isfiske, det kan sannsynligvis bekjente eller den lokale fiskeklubben hjelpe deg med.
Pass først på at du har skikkelig varme klær på deg. Du sitter mye i ro når du isfisker, og dette er ikke dagen du vil være kald. Velg flere lag med ull, da er du trygg uansett og kan til og med bruke et kostyme fra partyking.no ytterst hvis du vil.
En forutsetning for å kunne fiske på isen er selvfølgelig at det finnes et hull. Da trenger du en bor som du kan benytte for å lage et hull som er passe stort for å la fangsten din passere. Det kan også være aktuelt å bore flere hull, hvis det ikke skjer noe i det første du lager. Det finnes et stort utvalg av ulike bor, alt fra enkle mekaniske til gigantiske bor som drives med bensin.
Abbor og røye er noen av de vanligste fiskene du kan få når du isfisker, men det er også mulig å få for eksempel ørret. Dette er selvfølgelig ekstremt avhengig av hvilket vann du fisker i. Uansett hvilken fisk du er på jakt etter må du forholde deg til at du bare har et hull i isen å benytte. Det betyr at en pilkestikke eller pilkestang er en bra start uansett hva du benytter deg av videre. Valg av krok og så videre er avhengig av hvilken fisk du tror du kan ha mulighet å få, her finnes det mye å velge mellom.
Sikkerhet på isen – absolutt kritisk
Uansett om du er på isen for å fiske, gå på skøyter eller noe helt annet, må du ta sikkerheten på alvor. Her har Skiforeningen et godt poeng – det finnes ikke noe som heter sikker eller usikker is. Du må alltid både sjekke forholdene på egen hånd, og være forberedt på å kunne redde deg i tilfelle isen ikke holder.
Ta gjerne en titt på utstyrslister for sikker ferdsel på isen, et absolutt minimum er ispigger og annet utstyr for å kunne redde deg opp fra vannet.